Μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου του σχολείου μας συμμετείχαν στο 11o RhodesMRC (Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου), που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 18 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021. Το γενικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Προς την αποτελεσματική οικοδόμηση Ειρήνης και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο», καθώς εστίασε στην προώθηση των περιφερειακών διεθνών συνεργασιών στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κόσμο μας.

Επιμέλεια: Ευριπίδης Αναγνωστάκης, Καθηγητής Πληροφορικής

 

Ο μαθητής μας Παπαγεωργίου Κοσμάς διακρίθηκε για τη συμμετοχή του και έλαβε το βραβείο “Future Diplomat”, ενώ εύφημο μνεία έλαβαν οι Σταματιάδη Στεφανία και Κοντός Γιώργος. Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε κάθε μαθήτρια και μαθητή ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτήν τη γιορτή δημόσιου λόγου.

Οι μαθήτριες και μαθητές που συμμετείχαν είναι οι εξής: οι Καραπάνου Ραφαέλα και Μπουτσιούκης Νικόλαος από την Α’ Λυκείου, οι Κασάπη Σοφία-Μαρία, Παπαγεωργίου Κοσμάς και Σταματιάδη Στεφανία από τη Β’ Λυκείου και οι Κοντός Γεώργιος-Τσαμπίκος, Πάνιτς Μιχαήλ-Άγγελος, Πέππα Μαρία-Ιωάννα, Πέππας Νικόλαος, Πολωνιατάκη Θαρρεινή και Τσαγκαράτος Δημοσθένης από τη Γ’ Λυκείου.

Το συνέδριο είναι μια μορφή διάσκεψης που αποσκοπεί στην ακαδημαϊκή προσομοίωση των διαδικασιών των επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών. Οι μαθητές συμμετέχουν ως “αντιπρόσωποι” σε διάφορες επιτροπές, όπου ερευνούν και διατυπώνουν πολιτικές θέσεις με βάση τις πραγματικές θέσεις των χωρών.

Το γενικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Προς την αποτελεσματική οικοδόμηση Ειρήνης και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο», καθώς εστίασε στην προώθηση των περιφερειακών διεθνών συνεργασιών στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κόσμο μας. Για τη μαθητική προσομοίωση, προσομοιώθηκαν δύο επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία αφιερωμένη στη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μία αφιερωμένη στην Εκπαίδευση, οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία ειδική Σύνοδος Κορυφής για το Περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία προσομοίωσης γίνεται στην αγγλική γλώσσα και ακολουθεί το τυπικό των διεθνών οργανισμών που προσομοιώνει.

Το RhodesMRC 2021 διοργανώθηκε από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία τον κ. Καβουκλή Μιχαήλ, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του RhodesMRC και πρόεδρο του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και την κ. Τσουρδιού Μαγδαληνή, Γραμματέα του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.

Φωτογραφίες