Ποιες είναι οι διαδικασίες του δημοκρατικού πολιτεύματος; Πώς ψηφίζονται οι νόμοι; Υπήρχαν πάντα γυναίκες στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Είναι εύκολο επάγγελμα να είναι κανείς «βουλευτής»; Σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα απάντησε η βουλευτής Δωδεκανήσου κυρία Μίκα Ιατρίδη, στις μαθήτριες και τους μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού, στο πλαίσιο των δράσεων για τη γνωριμία με το δημοκρατικό πολίτευμα.

Επιμέλεια: Βασιλείου Ε., Ζαΐρη Ζ., Πίνδη Β., Χαλκιά Σ., Εκπαιδευτικοί

 

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, το ξεκίνημα της σχολικής ημέρας βρήκε τα παιδιά της Α’ και Β’ Δημοτικού εκτός τάξης, στο υπαίθριο αμφιθέατρο της αυλής του σχολείου, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα. Το «μάθημα» παρουσίασε η βουλευτής Δωδεκανήσου κυρία Μίκα Ιατρίδη, η οποία κλήθηκε να θυμηθεί την εκπαιδευτική της ιδιότητα και να παρουσιάσει στα παιδιά τις διαδικασίες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, η κ. Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε στην άμεση δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, στους «εχθρούς» του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εν όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καθώς και στο παγκόσμιο κίνημα των γυναικών, χάρη στο οποίο οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα ψήφου αλλά και το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ενθουσιάστηκαν και την κατέκλυσαν με ερωτήσεις για τη διαδικασία ψήφισης των νόμων, για την παρουσία των γυναικών στο ελληνικό Κοινοβούλιο και για τις απαιτήσεις του βουλευτικού επαγγέλματος. Στη συνέχεια, της παρουσίασαν τις ομαδικές εργασίες που είχαν ετοιμάσει για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δράση ολοκληρώθηκε με ένα βιωματικό δρώμενο στη διάρκεια του οποίου οι μικροί «βουλευτές» κλήθηκαν να «νομοθετήσουν», ψηφίζοντας με ανάταση χειρός «νόμους» για το συλλογικό καλό της κοινότητάς τους.

Φωτογραφίες