Η Στέλλα Κεχαγιά είναι απόφοιτη των Εκπαιδευτηρίων μας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Recruiter στην Uber στο Άμστερνταμ, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε τον νέο της ρόλο ως Μάνατζερ στο κομμάτι του University Recruiting για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ζητήσαμε τη γνώμη της σε αρκετά ζητήματα και μας απάντησε με μεγάλη προθυμία. Πώς συνέβαλε το σχολείο στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για το αντικείμενο ενασχόλησής της; Ποιος καθηγητής την ενέπνευσε στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της; Ποιες συμβουλές δίνει σε παιδιά μικρότερης ηλικίας που ξεκινούν τώρα την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο αντικείμενο; Η επαγγελματική πορεία της Στέλλας αποτελεί ακόμα μία πετυχημένη ιστορία αποφοίτου του σχολείου μας, μάλλον αναμενόμενη από τα χρόνια φοίτησής της στο σχολείο μας.

 

  • Ποια είναι η δική σου επιστημονική και επαγγελματική πορεία και πώς νιώθεις για αυτήν;

Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ξεκίνησα να δουλεύω στο αντικείμενο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resources), ενώ σύντομα εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των Προσλήψεων (Recruiting). Είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε διαφορετικά περιβάλλοντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό· από μεγάλους οργανισμούς, μέχρι startups και γρήγορα αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες. 

Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως Recruiter στην Uber στο Άμστερνταμ, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα τον νέο μου ρόλο ως Μάνατζερ στο κομμάτι του University Recruiting για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. 

Νιώθω τυχερή έχοντας μαζέψει πολλές εμπειρίες και έχοντας γνωρίσει μοναδικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα κάνω κάτι που μου αρέσει και με γεμίζει. 

  • Υπήρξε κάποιο έναυσμα για να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα και ποιο ήταν αυτό;

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα εντυπωσιαστεί από το μάθημα της «Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού» και, όταν είχα την επιλογή να κάνω την πρακτική μου άσκηση, επέλεξα να εργαστώ σε αυτό το αντικείμενο. Η εμπειρία αυτή ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία μου, καθώς είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με εξαιρετικούς/ές επαγγελματίες και να μάθω πολλά γύρω από το ευρύτερο αντικείμενο. 

  • Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι συνέβαλαν το σχολείο και οι σπουδές σου στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για το αντικείμενο ενασχόλησής σου;

Τα χρόνια μου στο «Ροδίων Παιδεία» ήταν πολύ καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία μου, επαγγελματικά και προσωπικά. Το δομημένο πρόγραμμα του σχολείου καθώς και η εξαιρετική σχέση ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές με βοήθησαν να περάσω στο πανεπιστήμιο και να διαμορφώσω την προσωπικότητά μου σε ένα βαθμό.  

  • Πόσο σημαντική ήταν η επιρροή των καθηγητών που σε ενέπνευσαν στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία σου;

Τόσο στο «Ροδίων Παιδεία» όσο και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ο ρόλος των καθηγητών ήταν πολύ σημαντικός για τον μετέπειτα επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Ιδιαίτερα στο «Ροδίων Παιδεία», θα θυμάμαι για πάντα το ενδιαφέρον που επιδείκνυαν οι καθηγητές για τον κάθε μαθητή ξεχωριστά, κάνοντας την εμπειρία της μάθησης εξατομικευμένη και ανθρωποκεντρική. Οι εξαιρετικές σχέσεις καθηγητών/μαθητών αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό της κουλτούρας του σχολείου και καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας των μαθητών.

  • Πιστεύεις ότι υπάρχει «συνταγή» για την επιτυχία;

Πιστεύω πως δεν πρέπει να υποτιμάμε το πόσο σημαντική είναι η σκληρή δουλειά προκειμένου να πετύχουμε σε αυτό που κάνουμε. Εάν είσαι κάποιος/α που έχει όρεξη, παίρνει πρωτοβουλίες, δείχνει περιέργεια και δε φοβάται να δεχτεί να κάνει πράγματα με τα οποία δεν νιώθει πολύ άνετα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει λίγες έξτρα ώρες δουλειάς, οι πιθανότητες είναι ότι θα πετύχεις σε βάθος χρόνου. 

Το παραπάνω όμως δεν είναι αρκετό από μόνο του, καθώς επαγγελματική επιτυχία και προσωπική ευτυχία πάνε μαζί. Είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε σε προτεραιότητα την πνευματική μας υγεία και να κάνουμε πράγματα που μας χαλαρώνουν και μας γεμίζουν· είτε αυτό είναι η γυμναστική, είτε το Netflix, είτε ένα μεγάλο Σαββατιάτικο ξενύχτι, φρόντισε να βρίσκεις χρόνο για να προσέχεις τον εαυτό σου και να περάσεις καλά.

Με άλλα λόγια, όπως λένε και στην Αμερική, «Work hard, play hard».

  • Τι θα συμβούλευες ένα παιδί μικρότερης ηλικίας που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση με τη συγκεκριμένη επιστήμη και ονειρεύεται διακρίσεις;

Μία γενικότερη συμβουλή που μου έχουν δώσει και προσπαθώ να την ακολουθώ στην επαγγελματική μου ζωή είναι πως «τη στιγμή που νιώθεις κάπου άνετα, πρέπει να αλλάζεις περιβάλλον». Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αναζητά συνεχώς νέες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της καριέρα τους/της, έτσι ώστε να έχει συνεχώς κίνητρο για εκπαίδευση και ανάπτυξη.

Σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το κομμάτι του Human Resources, να ξέρετε ότι είναι ένα δύσκολο αντικείμενο το οποίο αντιμετωπίζει πολύ κριτική, αλλά μπορεί να σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο, καθώς στο τέλος της ημέρας βοηθάτε την επιχείρηση να διαχειριστεί τον σημαντικότερο πόρο της: τους Ανθρώπους της. 

Είναι σημαντικό να επενδύσετε χρόνο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων επικοινωνίας, επιρροής και επίλυσης προβλημάτων κατά τη διάρκεια ήδη των σπουδών σας. Τέλος, καλό είναι να ξεκινήσετε την καριέρα σας με έναν γενικότερο ρόλο, καθώς είναι δύσκολο να γνωρίζετε από την αρχή σε ποιο κομμάτι του HR θα θελήσετε να εξειδικευθείτε στην πορεία. 

  • Υπήρξε κάποιο πρόσωπο που αποτέλεσε το πρότυπό σου και πώς σε ενέπνευσε;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με ενέπνευσαν σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο πρόσωπο, θα επέλεγα τη μάνατζέρ μου στην πρώτη μου εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό στην αρχή της καριέρας σου να συνυπάρχεις με ανθρώπους που πιστεύουν σε σένα, θα σου δώσουν ευκαιρίες, αλλά και θα σε βοηθήσουν ώστε να χαράξεις μια σωστή μελλοντική πορεία. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μού προσέφερε όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μία εξαιρετική σχέση που κρατάει μέχρι σήμερα.

  • Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σου για το μέλλον;

Η φιλοδοξία μου για το άμεσο μέλλον είναι να μπορέσω να αντεπεξέλθω με επιτυχία στον καινούργιο ρόλο που μου ανατέθηκε και να αποκτήσω εμπειρία με το κομμάτι του μάνατζμεντ. Σαν γενικότερο στόχο για το μέλλον, θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι σε ένα αντικείμενο που θα με γεμίζει και θα με κάνει να ξυπνάω με χαμόγελο ακόμα και τα πρωινά της Δευτέρας! 

Η πορεία της Στέλλας μάς κάνει όλους περήφανους. Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την επαγγελματική της εξέλιξη, αλλά και για το ήθος και τον χαρακτήρα της. Της ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία σε ό,τι κάνει και να έχει πάντα επιτυχίες!