Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παιδεία λόγω του κορωνοϊού αλλά και για την αντίδραση των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» μίλησε στην εκπομπή της κ. Χριστίνας Μέγα για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο κ. Κυριάκος Κυριακούλης, Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

 

Στην αρχή της συνέντευξης που παραχώρησε στην κ. Μέγα, ο κ. Κυριακούλης τόνισε πως στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», εκπαιδευτικοί και μαθητές ήταν έτοιμοι από καιρό, αφού η τεχνολογία ήταν ανέκαθεν απαραίτητο εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πόσο μάλλον τώρα, όπως έχουν διαμορφωθεί οι καινούργιες συνθήκες. Όλο αυτό το διάστημα, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» δεν έχασαν ούτε μία διδακτική ώρα, στηριζόμενοι στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Η τεχνολογία προσθέτει στοιχεία παράλληλα με τη διδασκαλία στη φυσική τάξη, αφού είναι γνωστό πως τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» είναι ένα «σχολείο Microsoft». Ωστόσο, ο κ. Κυριακούλης επεσήμανε πως δεν αρκεί μόνο η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων, αλλά χρειάζεται η κατάλληλη εμπειρία της χρήσης τους σε συνδυασμό με τη σωστή επιμόρφωση πάνω σε αυτά.

Στην ερώτηση σχετικά με τον αν έπρεπε να ανοίξουν τελικά τα σχολεία, ο κ. Κυριακούλης στάθηκε στο ζητούμενο της ασφάλειας για όλον τον κόσμο αλλά ταυτόχρονα και στη δυνατότητα να διατηρούν οι μαθητές μια ρουτίνα, γιατί αυτό εξασφαλίζει και την ψυχική τους ισορροπία αλλά και τη γνωστική τους συγκρότηση, στοιχεία απαραίτητα για τη συνέχεια.

Όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, ο κ. Κυριακούλης σχολίασε πως υπάρχουν κάποια σημεία που ωφελούν, ωστόσο η εκπαίδευση Ελλάδα χρειάζεται ένα πιο ισχυρό «σοκ». Κατά την προσωπική του άποψη, ζητούμενο κάθε εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να είναι η αποτελεσματική εκπαίδευση, δηλαδή αυτή που προετοιμάζει τους ανθρώπους να διαχειριστούν την επιτυχία αλλά και την ευτυχία τους.

Όταν ρωτήθηκε για την «επόμενη μέρα» στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», ο κ. Κυριακούλης ανέφερε την επαναλειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την ασφάλεια και την υγεία όλων. Η επιστροφή στο σχολείο θα καθορισθεί με συντονισμό, τηρώντας το απαραίτητο πρωτόκολλο και περνώντας από την απαραίτητη εκπαίδευση. Σχετικά με τη μάθηση, αυτή θα είναι συνδυαστική, αφού θα περιλαμβάνει μαθήματα εξ αποστάσεως για τους μαθητές που μένουν στο σπίτι για σοβαρούς λόγους αλλά και μαθήματα δια ζώσης, για όσους προσέρχονται στη φυσική τάξη. Όπως τόνισε ο κ. Κυριακούλης, στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» βασικό μέλημα είναι η εκπαίδευση να είναι παντού και να παρέχεται σε όλους με κάθε τρόπο.

Παράλληλα, υπογράμμισε τον εξέχοντα ρόλο της τεχνολογίας στη συνδυαστική μάθηση, αφού ακόμη και η τεχνολογία αλλάζει ταχύτατα, αξιοποιείται και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Αυτή η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα, φέρνει το μέλλον πιο κοντά.

Στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Κυριακούλης  επεσήμανε τη θετική πλευρά του κορωνοϊού, συστήνοντας να σκεφτούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό, ώστε να το κρατήσουμε και για το μέλλον.  

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο: