Μαθητές της Α’ Γυμνασίου περιηγήθηκαν στο Μουσείο της Μέλισσας για τις ανάγκες διερευνητικής τους εργασίας και, αξιοποιώντας τα οφέλη της βιωματικής μάθησης, αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις για τη συνέχεια της εργασία τους.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Αρνιθενού, Μαθηματικός

 

Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 12 μαθητές της Α’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μέλισσας από την κ. Βίκυ Ζάγορα, Μηχανολόγο Μηχανικό, υπεύθυνη του τμήματος διαχείρισης ποιότητας της Μελισσοκομικής Εταιρίας Δωδεκανήσου, για τις ανάγκες διερευνητικής τους εργασίας.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ που έδειχνε την κύρια προσφορά της μέλισσας στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η οποία επιτελείται μέσω της αναπαραγωγής των φυτών και της επικονίασης.

Στη συνέχεια, οι μαθητές έμαθαν για τον παλιό τρόπο παραγωγής μελιού, κατά τον οποίο οι κυψέλες ήταν πέτρινες με ένα βαρύ πλακάκι στο πάνω μέρος τους , ώστε να συμπιέζει το μέλι και εκείνο να συλλέγεται πιο εύκολα. Επισημάνθηκε πως οι κυψέλες στη Ρόδο τοποθετούνται ψηλά στην Κυμισάλα και στον Μονόλιθο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα. Επίσης, το φθινόπωρο και τον χειμώνα  οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν τις κυψέλες στα δάση για να συλλέγουν μέλι από πεύκα, ενώ την άνοιξη ή και το καλοκαίρι σε παραθαλάσσια μέρη, όπου και συλλέγεται το θυμαρίσιο μέλι.

Αναφέρθηκε πως μέσα στην εταιρεία γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την ανάλυση του μελιού, τοποθετώντας μέσα στο μικροσκόπιο τους γυρεόκοκκους διακρίνεται και η ποιότητα, αλλά και το είδος του μελιού. Η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου έχει βραβευτεί μάλιστα για την παραγωγή θυμαρίσιου μελιού.

Στη συνέχεια, οι μαθητές έμαθαν για τα ευεργετικά προϊόντα που παράγει η μέλισσα, τα οποία βρίσκουν μεγάλη χρησιμότητα στη διατροφή και υγεία του ανθρώπου, όπως μέλι, κερί, πρόπολη, βασιλικό πολτό, γύρη, δηλητήριο και αναφέρθηκε πού χρησιμοποιείται το καθένα από αυτά.

Τους μαθητές εντυπωσίασε η κυψέλη που υπήρχε τοποθετημένη μέσα στο Μουσείο, μέσα στην οποία κατάφεραν να εντοπίσουν τη βασίλισσα μέλισσα. Η κ. Ζάγορα ανέφερε πως κάθε χρόνο οι μελισσοκόμοι χρωματίζουν τη βασίλισσα με ένα χρώμα, ώστε να την ξεχωρίζουν ανάμεσα στις εργάτριες και τους κηφήνες, αλλά και να γνωρίζουν την ηλικία της από τη διαφορετικότητα του χρώματος που έχουν επιλέξει ανά έτος.

Τέλος, τονίστηκε πως, χωρίς τις μέλισσες, μεγάλο ποσοστό των φυτών που αποτελούν την πηγή της διατροφής μας, δεν θα απέδιδαν καθόλου καρπούς, ενώ τα αγριολούλουδα δεν θα μπορούσαν να αναπτύξουν τους σπόρους τους και η βιοποικιλότητα θα μειωνόταν δραστικά. Άλλωστε, όπως είπε ο Αϊνστάιν: «Εαν η μέλισσα εξαφανιστεί από την επιφάνεια της γης, στον άνθρωπο θα απομείνουν μόλις τέσσερα χρόνια ζωής».

Μετά την ξενάγηση οι μαθητές δοκίμασαν τα υπέροχα μελεκούνια, αλλά και τις ξεχωριστές μπάρες με μελεκούνι με διάφορα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ζάγορα για την υπέροχη ξενάγηση, η οποία αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στη σύνταξη της ερευνητικής εργασίας των μαθητών.

Φωτογραφίες