«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης, αναδεικνύοντας στις λίγες, αλλά μεστές κουβέντες του, πόσο συνυφασμένη με τη χώρα μας είναι η ελιά.

Με ομαδικό πνεύμα και αλληλεγγύη, οι μαθητές των δύο ομίλων των Εκπαιδευτηρίων μας συνεργάστηκαν άψογα, τηρώντας παράλληλα τις παραδόσεις του τόπου μας.

Επιμέλεια: Άννα Βαλσάμου και Κατερίνα Παπαδημητρίου, Μαθηματικοί & Νίκος Αντωνούρης & Μαρία Μεντή, Φιλόλογοι

 

Τηρώντας τις παραδόσεις του τόπου μας, οι μαθητές του Βιόκηπου συνέλεξαν με επιμέλεια τους καρπούς από τα ελαιόδεντρα του σχολείου μας και τους παρέδωσαν στους μαθητές του Ομίλου Μαγειρικής. Την επόμενη μέρα, τα μέλη του Βιόκηπου έπλυναν, τσάκισαν και έβαλαν τις ελιές στην άρμη.

Στη συνέχεια, και οι δύο όμιλοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής, αλλά και να ανακαλύψουν τα μυστικά της ελιάς σε συζήτηση που ακολούθησε με την κ. Μάγδα Χατζηγεωργίου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο.

Κατά την ομιλία της στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων μας, η κ. Χατζηγεωργίου επικεντρώθηκε όχι μόνο στην ευαισθητοποίηση των μαθητών μας για την υγιεινή διατροφή και την πολιτιστική αξία του ελαιόλαδου, αλλά και στους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Τόνισε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο και μυστικό της μακροζωίας των κατοίκων της Μεσογείου.

Με αφορμή την παραπάνω συζήτηση, τα μέλη του Ομίλου Μαγειρικής έφτιαξαν στον χώρο του RestPoint μια «vegetarian» σαλάτα ζυμαρικών πλούσια σε πρωτεΐνη με ντομάτα, ελιά, αβοκάντο, πολλά μυρωδικά από τον βοτανόκηπο του σχολείου μας και φυσικά ελαιόλαδο! Το νόστιμο αυτό έδεσμα, το προσέφεραν με χαρά στα μέλη του Βιοκήπου.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μάγδα Χατζηγεωργίου για την επίσκεψή της στα Εκπαιδευτήριά μας καθώς και για την ενδιαφέρουσα ομιλία της.

Φωτογραφίες