Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μαθητικών ερευνητικών εργασιών (Project), οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Μαθητικό Συνέδριο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ Λυκείου έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της Ζώνης Εναλλακτικών Δράσεων (Ζ.Ε.Δ.) να ενημερωθούν για τον τρόπο σύνθεσης και εκπόνησης μίας ερευνητικής εργασίας από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Επιμέλεια: Μιχάλης Ρούσος & Νίκος Αντωνούρης, Φιλόλογοι

 

Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας συνομίλησαν και ενημερώθηκαν από τον κύριο Σκουμιό Μιχάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης μίας έρευνας που πληροί τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

Στην παρουσίασή του στο Αμφιθέατρο «Αρχιμήδης» των Εκπαιδευτηρίων μας,  ο κύριος Σκουμιός παρουσίασε τα βασικά μέρη και τις αρχές σύνθεσης μίας ερευνητικής εργασίας. Παράλληλα, επεσήμανε την αξία των βιβλιογραφικών παραπομπών αποσαφηνίζοντας τις έννοιες της λογοκλοπής (plagiarism) και των πνευματικών δικαιωμάτων με εύστοχα παραδείγματα.  Αναφέρθηκε ακόμη στον σκοπό μίας ερευνητικής εργασίας, στα ερευνητικά ερωτήματα που τίθενται και στη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή κάθε έρευνας. Επίσης, υπογράμμισε τοντρόπο καταγραφής των αποτελεσμάτων και τη σπουδαιότητά τους στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Στις προσεχείς εβδομάδες οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα παρακολουθήσουν ανάλογες εισηγήσεις και από άλλους αξιόλογους ακαδημαϊκούς καθηγητές.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Σκουμιό Μιχάλη για την επίσκεψή του στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων μας και για την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που μας παρέθεσε.

Φωτογραφίες