Γιατί η τίμηση των εικόνων δεν είναι ειδωλολατρεία; Τι αξία έχουν μέσα σε ένα Ορθόδοξο ναό και με ποια κριτήρια τοποθετούνται; Πώς διακρίνονται οι εικονογραφικοί κύκλοι; Τι συμβολίζουν η Αγία Τράπεζα και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται εντός του ναού;

Επιμέλεια: Ελένη Γιακουμάκη, Θεολόγος

 

Γι’ άλλη μια χρονιά, στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο πατέρας Παΐσιος  με αγάπη υποδέχτηκε του μαθητές της Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο ναό και συζήτησαν με τον πατέρα Παΐσιο για θέματα που αφορούσαν τις εικόνες, έμαθαν τι σημαίνει είδωλο και γιατί η τιμή των εικόνων δε θεωρείται ειδωλολατρεία. Επανέλαβαν όλοι μαζί ποιοι είναι οι εικονογραφικοί κύκλοι και πώς χωρίζονται. Επίσης, διδάχτηκαν την αξία κάθε αντικειμένου εντός του ναού και τι συμβολίζει για την Ορθόδοξη πίστη.  Οι μαθητές μας ξεχώρισαν για τη στάση τους, τον σεβασμό που έδειξαν στο χώρο και φυσικά για τις γνώσεις και τα επιχειρήματά τους.

Ευχαριστούμε πολύ τον Πατέρα Παΐσιο, ο οποίος κατά την αποχώρησή μας έδωσε εγκάρδιες ευχές στα παιδιά για υγεία και καλή πρόοδο, μαζί με μια εικόνα και ένα έντυπο σχετικό με το μυστήριο της εξομολόγησης.

Φωτογραφίες