Με θέμα τον βυθό περάσαμε την 4η εβδομάδα του Summer School! Οι μικρές μας ομάδες έμαθαν για τη ζωή στη θάλασσα, ενώ οι μεγαλύτερες ομάδες επισκέφθηκαν περιοχές του νησιού με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά!

 

Οι Αστερίες και οι Γαρίδες επισκέφθηκαν το Ενυδρείο της Ρόδου για να γνωρίσουν τη ζωή μέσα στο βυθό και να δουν ενδιαφέροντα δείγματα της θαλάσσιας πανίδας της Μεσογείου. Είδαν διάφορα είδη ψαριών, ανθοζώων, μαλακίων (γαστερόποδα και κεφαλόποδα), διάφορα είδη καβουριών και ορισμένες κατηγορίες ψαριών. Εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με το λεοντόψαρο και τον λαγοκέφαλο, ενώ ενθουσιασμένα για ώρα παρατηρούσαν τα σαλάχια. Παράλληλα, έμαθαν για το ροδίτικο ψαράκι, το γκιζάνι και για τα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στη Μεσόγειο!

Οι Χελώνες επισκέφτηκαν τη φάρμα στρουθοκαμήλων, η οποία βρίσκεται στον Άνω Καλαμώνα, δίπλα από την κοιλάδα με τις πεταλούδες. Η χαρά στα μάτια των παιδιών, όταν τους το ανακοινώσαμε, ήταν απερίγραπτη. Φτάσαμε στη φάρμα. Οι υπεύθυνοι μας υποδέχθηκαν με μεγάλη ζεστασιά και ενθουσιασμό. Οι Χελώνες γνώρισαν τον κόσμο του ζωικού βασιλείου μέσα από την αλληλεπίδραση που είχαν με αναρίθμητα σπάνια ζώα και πουλιά, όπως καμήλες, αγριογούρουνα, καγκουρό, άλογα, γαϊδουράκια, κατσικάκια, λάμα, πάπιες, ελάφια, λαγούς, πόνι και μπαμπουίνους σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας περιηγηθήκαμε σε όλους τους χώρους της φάρμας, μεταξύ των οποίων και στο υπέροχο εκθετήριο με προϊόντα και αξεσουάρ από στρουθοκάμηλο. Αυτό που προκάλεσε ενδιαφέρον στις Χελώνες, ήταν το γεγονός ότι μπόρεσαν να παρατηρήσουν και να κρατήσουν το τεράστιο αυγό  από στρουθοκάμηλο. Εκτός από τη Φάρμα, επισκέφθηκαν και τη ροδίτικη βιοτεχνία κεραμικών «ΝΑΣΟΣ». Ο Νάσος Μυλωνάς γεννήθηκε το 1929, η πορεία του αρχίζει από το εργοστάσιο «ΙΚΑΡΟΣ» ως διευθυντής για πολλά χρόνια, όπου δίδαξε τη ροδίτικη τέχνη. Ως γνήσιος Ροδίτης που αγαπούσε τον τόπο του, ήθελε να εξασφαλίσει ότι η παράδοση των κεραμικών θα διατηρηθεί ζωντανή μέσα από τα χρόνια και τις γενιές. «Κάθε κεραμικό έχει αποτυπωμένη την ιστορία μας». Το 1964 εγκαινιάζει το πρώτο του εργοστάσιο στο Παραδείσι. Το 1971 το επεκτείνει με 180 άτομα προσωπικό, εγκαινιάζοντας το δεύτερο εργοστάσιο στον «Κεραμεικό» στο Ροδίνι και το 1972 ανοίγει το τρίτο στο Φαληράκι. Οι δημιουργίες του εντυπωσιάζουν με γνήσια παραδοσιακά στοιχεία. Στην πορεία δημιουργεί μια συλλογή με την Ιστορία των Ιπποτών της Ρόδου και με τα σύμβολα των Δωδεκανήσων (τα οποία κατοχυρώνει νομικά για 70 χρόνια αποτυπώνοντάς τα σε κεραμικό). Οι Χελώνες, λοιπόν, δεν θα έχαναν φυσικά αυτήν την ευκαιρία. Χρωμάτισαν κεραμικά πλακίδια με την παραδοσιακή τεχνική με την καθοδήγηση του κύριου Μωραΐτη Αρεταίου, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το εργαστήρι της βιοτεχνίας κεραμικών και να δουν από κοντά όλη τη διαδικασία παραγωγής και σχεδιασμού του.

Η ομάδα των Χταποδιών επισκέφθηκε την κοιλάδα των Πεταλούδων κοντά στο χωριό Θεολόγος. Πρόκειται για ένα σπάνιο βιότοπο που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria (ένα πολύ σπάνιο είδος που το συναντά κανείς σε πολύ λίγα μέρη σε όλο τον κόσμο), η οποία κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο, κατά την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι μια μικρή και κάπως σκοτεινή πευκόφυτη κοιλάδα, που διασχίζεται από ένα ρεύμα, σκιερά μονοπάτια, καλοσχηματισμένες λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες που κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία παρατηρούσαν συνεχώς το τοπίο και τις γκρι πεταλούδες να κινούνται γύρω από τα δέντρα!

Οι Ιππόκαμπποι περπάτησαν στη μαγευτική Φιλέρημο παρέα με τα παγώνια και απολαμβάνοντας τη θέα από ψηλά. Επιπλέον, Δελφίνια και Καρχαρίες απόλαυσαν τις Εφτά Πηγές, όπου τα παιδιά διασκέδασαν με τη διαδρομή τους στο τούνελ, παρατήρησαν το πανέμορφο φυσικό τοπίο και κατέγραψαν τα ζώα, τα φυτά, τους ήχους και τις εικόνες που τους έκαναν εντύπωση. 

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη διανυκτέρευση των μεγάλων ομάδων μας, η οποία έμοιαζε με ένα μεγάλο πάρτι.  Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τα water sports στα οποία πήγαν το απόγευμα. Στη συνέχεια, αφού έφαγαν όλοι μαζί ιταλικό φαγητό, χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν όλοι μαζί! Τη βραδιά έκλεισε ο αγώνας survivor μεταξύ των ομάδων!

Φωτογραφίες