Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, καθηγητής Φυσικής–συγγραφέας, δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο ένα χρήσιμο άρθρο σχετικά με καλές πρακτικές για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

 

Η περίοδος της προετοιμασίας σου σχεδόν τελείωσε, οι πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και μια κουραστική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Οι σκέψεις για τα θέματα που θα πέσουν στις εξετάσεις, η πιθανώς άγνωστη σε σένα διαδικασία που σε λίγες μέρες θα βιώσεις, σε συνδυασμό με την προετοιμασία σου και τους στόχους που έχεις θέσει, σου δημιουργούν ένα μίγμα συναισθημάτων που μερικές φορές είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, αφού είναι ίσως η πρώτη φορά που βιώνεις μια τέτοια κατάσταση. Θα περάσει όμως γρήγορα αυτή η περίοδος και αμέσως μετά αρχίζει για σένα μια νέα, διαφορετική ζωή. Το σχολείο θα έχει τελειώσει και μαζί με αυτό ένα σύνολο πραγμάτων, ένα σύνολο ενεργειών, καθημερινών πρακτικών και σκέψης θα απομακρυνθεί από σένα, ενώ μια νέα κουλτούρα θα δημιουργηθεί και θα πάρει τη θέση της προηγούμενης. Είναι υπέροχο πραγματικά να βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο σημείο, έχοντας κάνει τις ετοιμασίες σου για το πέταγμα στη νέα αυτή ζωή. Όποια και αν ήταν η προετοιμασία σου, όποιο και αν θα είναι το αποτέλεσμα των εξετάσεων που θα δώσεις, ετοιμάζεσαι για νέους ορίζοντες, ετοιμάζεσαι για νέους στόχους και όνειρα, για νέες καταστάσεις και εμπειρίες… και αυτό μην το ξεχνάς!!

Κάθε φορά λοιπόν που ταλανίζεσαι από σκέψεις μαύρες για τα πιθανά αποτελέσματα των προσπαθειών σου, κάθε φορά που το άγχος σε πιέζει και δεν μπορείς να διαβάσεις, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει αυτή την υπέροχη αλλαγή των δεδομένων της καθημερινότητάς σου, που θα σου δώσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και μεγαλύτερη ευχέρεια στην επίτευξη των ονείρων σου. Ταυτόχρονα, η επόμενη περίοδος περιλαμβάνει ένα υπέροχο καλοκαίρι διακοπών και χαλάρωσης που όμοιό του δεν έχεις περάσει μέχρι τώρα, αν και είμαι σίγουρος ότι ήδη έχεις σχεδιάσει τις διακοπές σου με τις φίλες και τις φίλους σου, άρα τα έχεις σκεφτεί όλα αυτά.

Αν έχεις ήδη παρασυρθεί σε όμορφες σκέψεις για την επομένη των εξετάσεων, συνέχισε να ονειροπολείς. Το άγχος σου μειώνεται με τέτοιες σκέψεις και γεμίζεις κουράγιο για την πολύ μικρή περίοδο κούρασης και προσπάθειας που σου απομένει!

Ακριβώς από κάτω θα διαβάσεις μερικές συμβουλές για να κυλήσουν οι επόμενες λίγες δύσκολες μέρες όσο το δυνατόν καλύτερα για σένα, μέχρι να αρχίσει η καινούργια, υπέροχη σελίδα της ζωής σου.

Διάβασέ τα προσεκτικά και προσπάθησε να ενσωματώσεις όσα μπορείς στην καθημερινότητά σου!!!

Οι συμβουλές είναι χωρισμένες στις εξής περιόδους:

i) πριν τις εξετάσεις, ii) κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και iii) μετά τις εξετάσεις.

 

Ας συνοψίσουμε λοιπόν για να τα έχεις μαζεμένα:

Πριν τις εξετάσεις:

  • Μην υπολογίζεις στην παρούσα φάση τους βαθμούς που πρέπει να γράψεις για να περάσεις στη σχολή που θέλεις. Συνήθως είναι χαμένος χρόνος.
  • Να έχεις γραπτό, καθημερινό πρόγραμμα διαβάσματος.
  • Να κοιμάσαι οπωσδήποτε 8 ώρες.
  • Να έχεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου (12.00 τα μεσάνυχτα έως 8.00 το πρωί).
  • Μην χρησιμοποιείς το κινητό όταν πέφτεις στο κρεβάτι για να κοιμηθείς. Πολλές φορές το φως που εκπέμπει το κινητό σού δημιουργεί ένταση και αϋπνία. Καλύτερα διάβασε ένα λογοτεχνικό βιβλίο για να σε πάρει ο ύπνος.
  • Την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης τελείωσε το διάβασμα νωρίς και βγες κάποια βόλτα. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, μην προσπαθείς να θυμηθείς τις γνώσεις που έχεις για το μάθημα που δίνεις την επόμενη μέρα.
  • Το πρωί της ημέρας εξέτασης γευμάτισε ελαφρά.
  • Πριν φύγεις από το σπίτι βεβαιώσου ότι πήρες τα αναγκαία σύνεργα για την εξέταση (έγγραφα, μολύβι, γόμα, στυλό διαρκείας). Μην ξεχάσεις το ρολόι χειρός. Τα κινητά απαγορεύονται στην αίθουσα εξέτασης!!
  • Καθώς πηγαίνεις στο σχολείο και συναντήσεις φίλους μην μπεις στον πειρασμό να συζητήσεις μαζί τους αν έχεις διαβάσει κάποιο πιθανό ή απίθανο θέμα ή όχι. Το ίδιο ισχύει για όσο περιμένεις να έρθουν τα θέματα στην αίθουσα εξέτασης.

Στη διάρκεια των εξετάσεων (και για κάθε μάθημα που δίνεις):

  • Μόλις πάρεις τα θέματα ρίξε τους μια ματιά, αλλά μην δοκιμάσεις να λύσεις κάποιο θέμα που σου φαίνεται κάπως περίεργο ή δύσκολο. Ξεκίνα από το θέμα Α και προχώρα σταδιακά.
  • Είσαι κυνηγός μορίων, άρα πρέπει να απαντήσεις σε ΟΛΑ τα θέματα όσο πιο καλά γίνεται.
  • Να ελέγχεις το μέγιστο χρόνο (προβλεπόμενος χρόνος) που μπορείς να διαθέσεις σε κάθε θέμα ξεχωριστά. Συμβουλέψου εκ των προτέρων τους καθηγητές σου για αυτό.
  • Αν δυσκολευτείς σε κάποιο θέμα και βλέπεις ότι δεν μπορείς να το λύσεις στον προβλεπόμενο χρόνο προχώρα στο επόμενο θέμα και μην σπαταλήσεις πολύ χρόνο στο θέμα που δεν μπορείς να λύσεις.
  • Μην, δίνεις σημασία σε ψιθύρους που ακούγονται στην αίθουσα εξέτασης.
  • Αν δίνεις κάποιο μάθημα που χρειάζεται μαθηματικές πράξεις, αυτές να τις κάνεις πολύ αναλυτικά και να μην παραλείπεις βήματα.
  • Πριν δώσεις το γραπτό σου βεβαιώσου ότι απάντησες ακριβώς σε αυτά που σε ρωτούν.
  • Όταν βγεις από την αίθουσα εξέτασης, προσπάθησε να μην κάνεις στατιστικές στο μυαλό σου για το πόσο καλά ή μέτρια έχεις γράψει εσύ σε σχέση με τους άλλους.
  • Όταν τελειώνει μια εξέταση γυρίζεις στο σπίτι και οργανώνεσαι για τη επόμενη. Διαβάζοντας, σιγουρεύεις τα βασικά σημεία πρώτα και μετά ασχολείσαι με λεπτομέρειες και πιο δύσκολα θέματα.
  • Τηρείς το πρόγραμμα του ύπνου και την αναγκαία ξεκούραση.

Μετά το τέλος των εξετάσεων

  • Αρχίζεις και σκέφτεσαι πιο ώριμα τους στόχους σου, ενώ αρχίζεις να ερευνάς πιθανές προοπτικές, πολύ πιο νηφάλια.
  • Όταν πάρεις τους βαθμούς στα χέρια σου, μπορείς να είσαι πιο σίγουρος για το πού μπορεί να έχεις περάσει, αλλά και πάλι πρέπει να περιμένεις μέχρι το τέλος Αυγούστου που θα βγουν οι βάσεις.
  • Αρχίζουν οι διακοπές και η επόμενη σελίδα της ζωής σου.

Κατέβασε τη σύνοψη των συμβουλών από εδώ, ώστε να την έχεις στο γραφείο σου!

Μην ξεχνάς ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι απλά μια εξαιρετικά μικρή καμπή στη χωροχρονική σου διαδρομή. Η ζωή είναι καταπληκτική, υπέροχη, όμορφη και δροσερή και τα καλύτερα είναι μπροστά.

Με απεριόριστο σεβασμό στην προσπάθειά που έκανες, σου εύχομαι 

KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πηγή: https://physiart.com/2018/06/02/best-exam-practices/