Το 2οTEDxYouth@Rhodes επιστρέφει δυναμικά στο νησί της Ρόδου την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Η τοπικά διοργανωμένη διεθνής εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τη συνδρομή τοπικών επιχειρήσεων και τον ακούραστο ζήλο δεκάδων εθελοντών κάθε ηλικίας. 

Το TED (www.ted.com) αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στόχος του οποίου είναι να προβάλλει ιδέες άξιες διάδοσης. Η αρχή έγινε το 1984 στην Καλιφόρνια και έκτοτε τα συνέδρια TED φιλοξενούν προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, της διανόησης, της πολιτικής, των τεχνών, των επιχειρήσεων και του ακτιβισμού μεταξύ άλλων. Κάθε ομιλητής προσπαθεί μέσα σε 18 λεπτά να μεταδώσει μια ιδέα άξια διάδοσης, με απώτερο σκοπό την έμπνευση του κοινού και την βελτίωση της κοινωνίας. Τα συνέδρια αυτά έχουν εξελιχθεί να αποτελούνται πλέον και από νέους έως 18 ετών. Στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού κινήματος πραγματοποιούνται και ανεξάρτητες διοργανώσεις που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν το πνεύμα και την εμπειρία ενός TEDσε τοπικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 ανεξάρτητες TEDx διοργανώσεις.

Το TEDxYouth@Rhodes (https://www.facebook.com/TEDxYouthRhodes/) είναι η ανεξάρτητα διοργανωμένη εμπειρία TED για μαθητές της Ρόδου από μαθητές της Ρόδου και σκοπό έχει να αποτελέσει ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας TED, η οποία απαρτίζεται από χιλιάδες διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Μοντέρνοι Καιροί» και αναφέρεται στο πώς κάθε ομιλητής και ομιλήτρια μέσα από τα βιώματά τους αντιλαμβάνονται τα ρίσκα και τις ευκαιρίες μιας αυριανής κοινωνίας και πώς αποφασίζουν να χαράξουν κοινές και ατομικές διαδρομές προς ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τους γύρω τους. Η διοργάνωση αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει νέους τρόπους ανοικτής, καινοτομικής και αδέσμευτης σκέψης μεταξύ πολιτών μιας τοπικής κοινωνίας, αναβαθμίζοντάς τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι 20 ομιλητές προέρχονται από Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Πρόκειται για διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες, αλλά με κοινό σημείο αναφοράς την ανάγκη να μοιραστούν μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί.

Συγκεκριμένα, οι ομιλητές είναι:

Φαίδρα Βιτζηλαίου Β’ Λυκείου

Μεμνουνέ Βογιατζή 1ετής, Πάντειον Πανεπιστήμιο

Γιάννης Γιαννουράκης Β’ Λυκείου

Νίκος Διονυσάτος Α’ Λυκείου

Φωτεινή Δραγάτη Γ Λυκείου

Μαίρη Θεουλάκη Γ’ Λυκείου

Θέη Ξάνθου Γ’ Λυκείου

Άγγελος Καλαφατάς, Α’ Λυκείου

Κωνσταντίνα Μαρίνου Γ’ Γυμνασίου

Ελισάβετ Μονογιούδη Γ’ Λυκείου

Γιάννης Τσιγάρος Α’ Λυκείου

Αλεξάνδρα Παπασάββα Γ’ Γυμνασίου

Αλίκη Παϊσίου Β’ Λυκείου

Στέλλα Παλαιολόγου Β’ Λυκείου

Γιώργος Παντελίδης Γ’ Γυμνασίου

Μαριλένα Παπαθανασίου Β’ Λυκείου

Δημήτρης Παππάς Α’ Λυκείου

Σάββας Σολδάτος Γ’ Λυκείου

Εμμανουέλα Σταυρουλάκη Γ’ Λυκείου

Ιλιάνα Φίλη Β’ Λυκείου

 

Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της εκδήλωσης είναι ότι σε μεγάλο βαθμό έχει οργανωθεί από τα ίδια τα παιδιά, με την επικουρική συνδρομή εκπαιδευτικών. Ο αριθμός των μαθητών-εθελοντών που έχουν συμβάλει στην προετοιμασία της εκδήλωσης ξεπερνά τους 50, οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός εδώ και εβδομάδες, προετοιμάζοντας τα μουσικά και θεατρικά δρώμενα που θα συνοδεύουν τις ομιλίες.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης στο νησί μας θα ταξιδέψει η δράση “Aegean mamas know best-Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”, με παρουσιάστρια την Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2019, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 “Taste the Seasons”, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων.

Όπως μας ανέφεραν οι διοργανωτές Κυριάκος Κυριακούλης, Μάνος Χατζημαλωνάς, Αγγελική Τενέντε και Λίνα Φιλιππάκη, το πρώτο TEDxYouth@Rhodes (https://goo.gl/xAab1W) στέφθηκε με επιτυχία, όπως έδειξε η υψηλή αξιολόγηση κοινού (10/10), η προσέλευση κόσμου (πάνω από 300 άτομα) καθώς και η εξαιρετική ποιότητα και το εύρος των θεμάτων για τα οποία μίλησαν οι νεαροί ομιλητές. Τα βίντεο έχαιραν θερμής υποδοχής από το διεθνές κοινό συγκεντρώνοντας πολλές προβολές στο Youtube, αφού, ως γνωστόν, μετά τη βιντεοσκόπηση κάθε βίντεο ομιλίας ανεβαίνει στο κεντρικό κανάλι TEDx, το οποίο απαριθμεί 16 εκατομμύρια συνδρομητές (https://www.youtube.com/user/TEDxTalks).

Χορηγός Επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι

Χορηγοί : Aegean Airlines, Starbucks, Τσαλμίδης Bakery, Pane di Capo, Κέντρο Τέχνης, Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης και Δημιουργικής Έκφρασης «Ανέμη», Pizza Rodos, Κυριακούλης Φίλιππος Ε.Π.Ε.  

 

Πρόγραμμα