Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. διοργάνωσε εργαστήριο δημιουργικής γραφής για ενήλικες με τίτλο «Με ψωμί, κρασί και μέλι», με εισηγήτρια την εκπαιδευτικό και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος στη δημιουργική γραφή, κ. Ειρήνη Λαρδούτσου. Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», Μαρία Καλαφάτη και Χριστίνα-Ιωάννα Μανδρακού.

Επιμέλεια: Μιχάλης Ρούσος, Φιλόλογος

 

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 και διήρκησε 8 ώρες.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε γνωριμία με αφηγηματικές τεχνικές, παιχνίδια λέξεων και ασκήσεις «ύφους». Οι συμμετέχοντες έκαναν μικρές συγγραφικές απόπειρες σε πεζό λόγο και ποίηση, με τη συνδρομή του βιώματος των αισθήσεων, των εμπειριών αλλά και λογοτεχνικών κειμένων.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», Μαρία Καλαφάτη και Χριστίνα-Ιωάννα Μανδρακού. Οι μαθήτριες αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, γνώρισαν την τεχνική της αυτόματης γραφής και «συνομίλησαν» με έργα γνωστών ποιητών. Δημιούργησαν επίσης δικά τους ποιήματα, στο πλαίσιο της άσκησης «conversation poem», δείγμα του οποίου η Χριστίνα-Ιωάννα μάς παραχωρεί με χαρά:

Δεν το κρύβει ο ουρανός, επειδή

τον πήρε το αγγελούδι του κ. Σαχτούρη,

μα τι είναι ο ουρανός σκέτος

χωρίς την αγάπη και τον έρωτα;

Ποιος είναι ο σκοπός του αγγέλου

αν δεν έχει δάσος να φροντίσει;

Μην προσεύχεστε για τα ιερά ονόματα,

είναι μόνο ονόματα και μνήμες.

Να προσεύχεστε για το μαχαίρι

που τους έκοψε το νήμα και

έδωσε ζωή σε εσάς.

 

Φωτογραφία (Πηγή: εφημερίδα «Δημοκρατική»)